Založ si blog

Retro

A zas tu máme zákon pre zákon. Zákon o sociálnych pracovníkoch je podľa mňa tak isto zbytočný ako zákon pre inak orientovaných. Všetko v nich, tých navrhnutých zákonoch, sa dá riešiť už platnými zákonmi alebo sa dá doplniť, vymedziť v iných vyhláškach, smerniciach, tabuľkách. Stačí doplniť katalóg pracovných činností vo verejnom záujme a príslušné tabuľky.

Príliš úzka špecializácia v tomto smere prináša tlak na počet zamestnancov a treba sa naň pozrieť v súvislosti so zákonom o sociálnych službách, kde domovy pre seniorov prešli na obce.

 

Pri našej veľkosti (a finančnej malosti) si nemôžeme dovoliť luxus prílišnej špecializácie v sociálnej oblasti. Všeobecne prečo sa naši ľudia dobre uchytili v zahraničí po 89. a po prijatí do EÚ? (Nebudem rozoberať, že hlavne po tom, ako sa tu skoro všetko zlikvidovalo.) Lebo naši ľudia boli majstri všetkých remesiel, šikovní a vzdelaní. A to nešlo o dobrovoľné využitie možnosti cestovať, ale o nutnosť vycestovať.

Mladí ľudia dostali možnosť  slobodne sa rozhodnúť, čo vyštudujú a teda čo ich bude živiť.

V štátnej správe sa v roku 2002 nastavili podmienky, že študovať museli ísť aj ľudia tesne pred 45-kou, ak si chceli udržať miesto. Vyrástli nám „krajské“ VŠ a „okresné“ detašované pracoviská VŠ a prevažne humanitného zamerania.

 

Zákon o sociálnych pracovníkoch – zatuchnutý závan retroaktivity. Ako pilulka „po tom“.

Snaha naprávať minulé zlé rozhodnutia, ďalším zlým rozhodnutím. Zákon počíta aj so vznikom komory sociálnych pracovníkov.  Načo, keď pôjde o pracovníkov vo verejnom záujme. Na ďalšie platenie?  Sú odbory a kolektívna zmluva vyššieho stupňa pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona o odmeňovaní vo verejnom záujme. V zákone sa chce vymedziť sociálny pracovník aj ako SZČO, nestačí to aplikovať do živnostenského zákona? Pritom potvrdenia o spôsobilosti by im dávala komora. O komore je v návrhu zákona 11 paragrafov, o SZČO 5 paragrafov, o ďalšom vzdelávaní 10 paragrafov.

Akú bude mať váhu a oceňovaciu hodnotu ďalšie vzdelávanie, ako bude ďalšie vzdelávanie začlenené do popisu činností?

Návrh má 38 paragrafov.  Teda ak odpočítame paragrafy o komore, vzdelávaní a záverečné ustanovenia, tak o sociálnych pracovníkoch (nie úradníkoch na ÚPSVaR) tam toho veľa nie je.

Koľko je štátnych zariadení, mestských a obecných zariadení a tým aký je vôbec dopyt  po týchto pracovníkoch a ešte najdôležitejšia časť tohto procesu, aké bude ohodnotenie a kto to zaplatí?

Dozrievanie

02.01.2019

Cielene a uvedomene som sa sebavychovávala a chcela uspieť. Žiadnu veľkú dieru do sveta som neurobila, ale ani neprepadla. Bola som „obmedzená“, z vlastnej vôle, aj myslením na „čo na to povedia ľudia?“. Ale musí to byť len na škodu? Nie. Sú všeobecné nepísané pravidlá a morálne zásady, na ktoré netreba vymýšľať zákony, a predsa fungujú. V [...]

Staronové

01.01.2019

Staronové Aby sme deti do školy neodkladali, ale posielali ich tam vzdelávať sa. Aby porazení nestúpali po hroboch víťazov. Komfortná zóna istoty nech nás nezdegeneruje. Keď ťa nikto nechváli, pochváľ sa sám. Veď dobré sa chváli samo. Nepretrpte manželstvo s kamarátmi na pive, aby sto po tom trpení ešte niekoho doma našli. Strácam čas zdanlivo „podradnými [...]

Nádcha naša každoročná

20.01.2018

Na jar a začiatkom zimy som si pridávala k strave vitamín C, celaskon v tabletkách. Ale nejako mi to nepomáhalo, vždy som bojovala s hnusnou nádchou, kašľom a zastretým hlasom. Viacročnou skúsenosťou, sebapozorovaním a správnym vyhodnotením, som prišla na to, že vitamín v takejto forme, tabletka, môj organizmus nadmieru ochladzuje. Túto jar s nádchou neprivítam. Príroda [...]

Daniel Lipšic

Lipšic sa mal na generálnej prokuratúre dopustiť protiprávneho konania. Normalizácia pokračuje, reagoval prokurátor

30.04.2024 09:29

Prokurátor tvrdí, že rozhovor absolvoval počas obedňajšej prestávky.

Sopka / Ruang /

V Indonézii opäť vybuchla sopka Ruang, úrady uzavreli letisko v Manade

30.04.2024 09:29

Pri erupcii vychrlila sopka popol do výšky takmer dvoch kilometrov.

Kitzsteinhorn

Pri zrážke počas lyžovačky v rakúskom Kitzsteinhorne zahynul český občan

30.04.2024 08:47

Napriek okamžitej prvej pomoci privolaný lekár záchrannej služby konštatoval smrť českého občana.

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 99873x
Priemerná čítanosť článkov: 1783x

Autor blogu

Kategórie