Založ si blog

Blcha v kožuchu

Kedysi dávno propaganda spoza našich západných hraníc presviedčala o kráse a vymoženostiach systému za ostnatým drôtom. Aby bolo jasné aj pre mladšie ročníky, od nás smerom na západ. O tom, že všetci žijú viac-menej, skôr viac, na dlh, sa nezdôrazňovalo. Po prechode na iný režim vo východných krajinách, sa na chvíľu zahojili. Ale pozabudli na spätné pôsobenie. Porovnávanie.

Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú.

S ekonomickou emigráciou našich ľudí na západ za prácou, ktorú im chamtiví prisluhovači vzali, sa vyvážali  ich skúsenosti, ale aj pamäť.

Prečo stúpa nespokojnosť v starých krajinách? Lebo Medveď. Pramene vyschli, skromnosť kľačí v kúte a zdravý sedliacky rozum bol vykázaný  ekonomickou pavedou špekulantov za dvere.

Dnes tu bol článok o finančnej inštitúcii – ECB, jej novom sídle v Nemecku. O protestoch voči jej činnosti. Normálni ľudia jednajú sebazáchovne.

Štátny majetok je rozdelený. Politické špičky nemajú vôľu a ľudia zákonnú moc, to rozlúsknuť.

A  „moc“ pritvrdzuje. Už sa jej hodí kontrolovať všetko a všetkých, súčasné aj budúce činnosti.

Len za minulosťou chcú urobiť hrubú čiaru.

„Je vymalováno!“ Poriadok predsa musí byť.

V školstve a vo výchove sa volá po kritickom myslení. Kam môže zájsť kritické myslenie? Kam chce!

Len pri tom nesmiete otvoriť ústa na nesprávnom mieste. Teda, buď sa stotožníte a potom kritické myslenie nepotrebujete alebo ste šéf.

Koho chlieb ješ, toho pieseň spievaj!

Ešte na okraj. Prečo asi staré ľudové porekadlá majú stále svoju platnosť?!

 

 

Dozrievanie

02.01.2019

Cielene a uvedomene som sa sebavychovávala a chcela uspieť. Žiadnu veľkú dieru do sveta som neurobila, ale ani neprepadla. Bola som „obmedzená“, z vlastnej vôle, aj myslením na „čo na to povedia ľudia?“. Ale musí to byť len na škodu? Nie. Sú všeobecné nepísané pravidlá a morálne zásady, na ktoré netreba vymýšľať zákony, a predsa fungujú. V [...]

Staronové

01.01.2019

Staronové Aby sme deti do školy neodkladali, ale posielali ich tam vzdelávať sa. Aby porazení nestúpali po hroboch víťazov. Komfortná zóna istoty nech nás nezdegeneruje. Keď ťa nikto nechváli, pochváľ sa sám. Veď dobré sa chváli samo. Nepretrpte manželstvo s kamarátmi na pive, aby sto po tom trpení ešte niekoho doma našli. Strácam čas zdanlivo „podradnými [...]

Nádcha naša každoročná

20.01.2018

Na jar a začiatkom zimy som si pridávala k strave vitamín C, celaskon v tabletkách. Ale nejako mi to nepomáhalo, vždy som bojovala s hnusnou nádchou, kašľom a zastretým hlasom. Viacročnou skúsenosťou, sebapozorovaním a správnym vyhodnotením, som prišla na to, že vitamín v takejto forme, tabletka, môj organizmus nadmieru ochladzuje. Túto jar s nádchou neprivítam. Príroda [...]

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 99863x
Priemerná čítanosť článkov: 1783x

Autor blogu

Kategórie