Založ si blog

Otče náš

V tomto čase spomienok na našich drahých, ktorí už nie sú medzi nami, stretávame sa ešte s našimi ostávajúcimi vzdialenejšími či bližšími blízkymi.

Sedíme pri káve či čaji i nejakom tom štanperlíku a oživujeme ich našimi spomienkami.

Tento rok akosi prišli skôr smutné a ťažké príbehy ich životov.

Starý otec počas vojny pracoval v Zbrojovke Vsetín  a skupina robotníkov sabotovala výrobu tak, že robili slepé náboje. Nemci ich zavreli a mučili, v Ostrave. Dali ich medzi dosky, ktoré stále viac a viac uťahovali, až ich skoro udusili. Za jedným väzňom prišla na návštevu manželka s bábätkom v perinke. Nemecký dôstojník tento nevinný batôžtek vyhodil do vzduchu a rozstrieľal:“bomische hund“.

Starého otca, s pomocou známych v Ostrave na súde, sa podarilo dostať z väzenia. Išiel za svojim bratom. Bratov dom bol v miernom svahu, asi 200 m od cesty. Vyšiel k nemu, zoslabnutý,  štvornožky.

Tí dobrodinci z Ostravy potom dlhé roky chodili na Slovensko, kde si starý otec vybudoval pekáreň, a trávili tu dva týždne prázdnin. Nič od starkých nechceli, ani stravu, len nocľah, a to, že mohli byť u neho na Slovensku.

Toto sú spomienky mojej krstnej mamy, ktorú sme v tieto dni tiež navštívili. Ako dieťa o tomto všetkom počula alebo priamo prežívala aj s bratom, mojim otcom, a ostatnými súrodencami. O mnohých veciach sa vedelo, ale nerozprávalo.

Zo spomienok sa vynoril aj otec starého otca, ktorý bol  veľmi silný a mal veľké hospodárstvo. Vraj dokázal vola chytiť za rohy a zložiť ho. Jeho ženy sa na tom hospodárstve zodrali. Mal ich šesť a 24 detí.

Starý otec mal bratranca kňaza. Keď komunisti v roku 1950 likvidovali kláštory a rehole a odvážali kňazov a mníšky do tzv. sústreďovacích kláštorov, tak v takomto transporte bol aj starkého bratranec. Pretože súhlas obyvateľstva s týmto konaním  nebol jednoznačný, väznitelia povedali kade a kde idú a podarilo sa mu ich prehovoriť, aby sa zastavili u jeho bratranca v Sučanoch. Starý otec ich nabalil chlebom, pečivom a všetkým, čo mohol dať, aby im uľahčil ťažký osud. Tento starkého bratranec bol celý život prenasledovaný a väznený nacistami aj komunistami. V roku 1969 ho pápež vymenoval za kardinála, ale zverejnené to bolo až v roku 1973.

Ľudia sú možno vzdelanejší, ale, zdá sa mi, nie múdrejší. Inak by sa nemohlo stať, aby jeden európsky národ vraždil iné európske aj neeurópske národy, aby v 20. storočí boli dve najkrutejšie a najvražednejšie vojny.

Nepoučiteľní.

Nasledovala Juhoslávia.

…….

 

  1. 11. 2016

Dozrievanie

02.01.2019

Cielene a uvedomene som sa sebavychovávala a chcela uspieť. Žiadnu veľkú dieru do sveta som neurobila, ale ani neprepadla. Bola som „obmedzená“, z vlastnej vôle, aj myslením na „čo na to povedia ľudia?“. Ale musí to byť len na škodu? Nie. Sú všeobecné nepísané pravidlá a morálne zásady, na ktoré netreba vymýšľať zákony, a predsa fungujú. V [...]

Staronové

01.01.2019

Staronové Aby sme deti do školy neodkladali, ale posielali ich tam vzdelávať sa. Aby porazení nestúpali po hroboch víťazov. Komfortná zóna istoty nech nás nezdegeneruje. Keď ťa nikto nechváli, pochváľ sa sám. Veď dobré sa chváli samo. Nepretrpte manželstvo s kamarátmi na pive, aby sto po tom trpení ešte niekoho doma našli. Strácam čas zdanlivo „podradnými [...]

Nádcha naša každoročná

20.01.2018

Na jar a začiatkom zimy som si pridávala k strave vitamín C, celaskon v tabletkách. Ale nejako mi to nepomáhalo, vždy som bojovala s hnusnou nádchou, kašľom a zastretým hlasom. Viacročnou skúsenosťou, sebapozorovaním a správnym vyhodnotením, som prišla na to, že vitamín v takejto forme, tabletka, môj organizmus nadmieru ochladzuje. Túto jar s nádchou neprivítam. Príroda [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 99340x
Priemerná čítanosť článkov: 1774x

Autor blogu

Kategórie