Založ si blog

Záloha

Možno to nebude ani moc pritiahnuté za vlasy, ak prirovnám prechod cárskeho Ruska v 1917 z feudalizmu rovno k vláde ľudu alebo „socializmu“. Boj medzi červenými a bielymi skončil (neskončil) mnohými obeťami.

Dnes chce niekto, doplňte si, vyvážať „demokraciu“, ako nejaký tovar. A presne tak sa vývozcovia aj správajú. Chcú mať zaplatené. Zdrojmi, surovinami, lacnou pracovnou silou. Narušia status quo. Väčšinou tam ide o vládu jednej vedúcej osobnosti alebo rodinného klanu na úrovni feudála . Do času, keď sa rozhodnú mať vlastnú hlavu aj krk.

Zrazu slobodní ľudia nevedia čo so sebou. Hodení do „demokracie“ sa s tým nevedia a možno niektorí ani nechcú vysporiadať. Bolo by to mentálne aj fyzicky náročné. Potom radšej idú „na hotové“. Veď ich ešte niekto aj pozýva. Ale keď človek príde „na hotové“, nikdy si to nebude vážiť. Nie je v tom hodnota jeho vkladu: úsilia, umu, odriekania.

Prečo si niektorí ľudia vyberajú povolanie vojaka alebo policajta? Lebo ich mentalite vyhovujú presne stanovené pravidlá a režim.

Nedávno sa mi stalo, že som zaspala do práce. Našťastie nie veľa. Vybil sa mi mobil. Nevydržal napriek tomu, že večer mal ešte dosť „paličiek“. Vedela som, že sa v poslednom čase rýchlo vybíja, ale pri toľkých „paličkách“ mal podľa mňa byť v pohode. Chyba lávky – asi baterky. Nemala som zálohu, iný budič.

Predvídať a mať záložný plán je nutné.

Buď sa aj staré západné krajiny uskromnia, alebo ich o dve-tri generácie prevalcuje iná kultúra. A nemyslím tým nejaká čistá, jednoliata. Skôr taký mišung, ktorý bude zas hľadať svoje pravidlá. V jednom mojom staršom článku som písala, ako sa mi Európa páči vo svojej rôznosti jazykov a kultúrnych zvykov. Ale ohraničených, prirodzene a bez plotov.

Pred viac ako desiatimi rokmi si ideu EÚ „voľný pohyb osôb, tovaru a služieb“ osvojili len Veľká Británia a Írsko. Iní potrebovali odklad, lebo sa báli vlny vzdelaných a pracovitých ľudí z nových členských krajín z východu.

Teraz tu majú inú vlnu a čuduj sa svete, pani Angela ich víta, ani nevie koho, a pozýva aj ďalších.

Dozrievanie

02.01.2019

Cielene a uvedomene som sa sebavychovávala a chcela uspieť. Žiadnu veľkú dieru do sveta som neurobila, ale ani neprepadla. Bola som „obmedzená“, z vlastnej vôle, aj myslením na „čo na to povedia ľudia?“. Ale musí to byť len na škodu? Nie. Sú všeobecné nepísané pravidlá a morálne zásady, na ktoré netreba vymýšľať zákony, a predsa fungujú. V [...]

Staronové

01.01.2019

Staronové Aby sme deti do školy neodkladali, ale posielali ich tam vzdelávať sa. Aby porazení nestúpali po hroboch víťazov. Komfortná zóna istoty nech nás nezdegeneruje. Keď ťa nikto nechváli, pochváľ sa sám. Veď dobré sa chváli samo. Nepretrpte manželstvo s kamarátmi na pive, aby sto po tom trpení ešte niekoho doma našli. Strácam čas zdanlivo „podradnými [...]

Nádcha naša každoročná

20.01.2018

Na jar a začiatkom zimy som si pridávala k strave vitamín C, celaskon v tabletkách. Ale nejako mi to nepomáhalo, vždy som bojovala s hnusnou nádchou, kašľom a zastretým hlasom. Viacročnou skúsenosťou, sebapozorovaním a správnym vyhodnotením, som prišla na to, že vitamín v takejto forme, tabletka, môj organizmus nadmieru ochladzuje. Túto jar s nádchou neprivítam. Príroda [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 99710x
Priemerná čítanosť článkov: 1781x

Autor blogu

Kategórie