Založ si blog

Ostrov Murter

Úľava. Ozajstná dovolenka. Žiadne spájanie s návštevami príbuzných ani žiadna „malta“. Pekne chrumkavučko v Chorvátsku pri „slovenskom“ mori, v posledný augustový týždeň. Zatiaľ som bola v Chorvátsku dvakrát. Prvý raz som bola očarená a nadšená nádherným morom. Druhý raz to bolo ešte lepšie.

CHO 1

Vy, ktorí ste boli, spomínajte a vy, ktorí sa chystáte, sa vnárajte.

Cestovali sme autobusom, ten sme si aj ubytovaním na týždeň, uhradili. Odchádzali sme z Bratislavy o 20. hodine a o 5,30 sme boli na mieste určenia. Odložili sme si veci a delegátka s nami urobila exkurziu po mestečku Murter. Po návrate nám pani domáca uvarila kávu. Bývali sme vo vilke na kopčeku a mali sme na výber dve pláže asi rovnako vzdialené. Približne 5 minút chôdze. Mestská pláž priamo v mestečku bola malá a s malým vyhradeným priestorom na plávanie. Vhodná však pre rodinky s deťmi, lebo je tam detské ihrisko. CH 1

Vybrali sme si pláž Slanica na druhej strane. Je tam aj kemping.

CH 4CH 5

Ubytovanie na čas pobytu bolo prijateľné. Mali sme k dispozícii kuchynský kút s chladničkou. O stravu sme sa starali sami. Za osem dní pobytu sme si päťkrát, ako hlavné jedlo, dopriali rybu. V prvý deň, v sobotu večer, sme boli na nákup a aj keď bola dovolenka, neubránili sme sa prepočítavaniu. Dokonca dvojnásobnému, najskôr na eurá a potom na klasiku, slovenské koruny. Ale čo sme potrebovali bolo v primeranej cene. Dopriali sme si aj miestne víno, červené, chutné.

V sobotu sme boli od 10.00 do 12.00 hod. na pláži. S chuťou a radosťou som si zaplávala. Potom sa začalo mračiť a od piatej do šiestej pršalo. Slniečko sa však aj s dúhou vrátilo a ďalšie dni bolo pekne. Podvečer sme sa vybrali do centra na večeru, prechádzku a zmrzlinu. Zmrzlinára nám odporučila delegátka a zmrzlina bola vynikajúca, smotanová, žiadna voda. Na tú večeru sme mali vyprážané malé rybky. Dali sa celé schrúmať, ale o chvostíky som nemala záujem, ani o nejaké väčšie kostičky. K tomu boli zemiaky, dusené špenátové listy, štvrtinka rajčiny a dressing na šalátovom liste.

Na centrálnom námestí bolo pódium a o 21.00 začalo vystúpenie skupiny s piesňami o Dalmácii. Ľudia si aj zatancovali. Tiež nás to vtiahlo. Vydržali sme do konca a na izbu sme prišli o polnoci.

V pondelok som sa trochu pripiekla. Ani nie tak z opaľovania, ale keď som vstúpila do mora, tak som z neho vyšla najskôr o hodinu.

V utorok ráno o pol ôsmej sme sa vybrali do rybárne na čerstvú rybu. Ryba mala aj názov, ale ako sme vyšli z rybárne, názov odplával.

CH 15CH 18

Autobusom o 10.00, čo sme si zistili v turistickej kancelárii, sme vyrazili do Šibenika. Autobus bol už postarší a prešiel si svojim. Zub času, ale hlavne vandali sa do neho zahryzli. Cesta trvala hodinu cez Betinu, Jezeru, Tisno a Vodice.

Betina

malý 2

CH 3

V Tisne je krátky most, ktorým sa prichádza na ostrov Murter. Polovica mosta je otváracia. Pre preplávanie lodí dvakrát za deň. V Šibeniku sme si pozreli hlavne historickú časť a prístav.

Kamenná dlažba vyhladená históriou.

CH 7CH 8CH 9CH 11CH 12

 

 

V Murteri sme si lístok kupovali priamo v autobuse, ale v Šibeniku v pokladni na nástupišti. V Murteri takého kasy nie sú. Vrátili sme sa o 17. hod., prezliekli do plaviek a hybaj do mora schladiť sa.

V stredu sme absolvovali výlet menšou loďou pomedzi ostrovy súostrovia Kornati, čo je chránená prírodná rezervácia. Vyrazili sme o 9.00. Krátko na to nás posádka ponúkla domácou pálenkou a sušienkami. Prvá zastávka bola na ostrove s dvoma strmými bralami, vysokými 70 metrov. Vyšli sme po schodnej strane na vrchol, teda skoro, ja som sa držala od okraja v úctivej vzdialenosti. Vápencové skaly boli s vybrúsenými hranami ostré ako nôž a ostatný povrch drsný ako šmirgeľ. Tvorili buď platne alebo stĺpy.

CH 13CH 14

Kto sa nechcel štverať, alebo stihol oboje, tak mohol skákať z hornej paluby a kúpať sa v zálive.

Druhá zastávka bola v malom prístave, kde mal náš kapitán malú reštauráciu. Už pri prihlasovaní na výlet sme si objednali rybu. Okrem toho boli k dispozícii limonády, pár fliaš červeného vína, sendvič a pri rybe bola nakrájaná kapusta a štvrtinka rajčiny.

Potom sme si poobzerali ostrov a vydali sa na cestu späť. Bolo pod mrakom, fúkalo, z nejakého zablúdeného obláčika spadlo päť kvapiek, ale nebola zima. Dostali sme kávu, keksík a kto privolil, aj štamprlík pálenky. Urobili sme ešte jednu zastávku, na otvorenom mori, na kúpanie. Deti od 5 až po 14 rokov, slečny, mládenci, oteckovia a dokonca jedna mamina, sa vyšantili skákaním z hornej paluby.

Na lodi boli Slováci, Česi, Maďari, Chorváti, Nemci a Taliani. O 18.00 sme šťastlivo vplávali do nášho prístavu.

Skoro celý čas som stáli na hornej palube, s vetrom vo vlasoch, do kelu zabudla som si sponky, a napozerávala scenériu do pamäte. Ešte večer na izbe, keď som zavrela oči, kolísala som sa ako na vlnách.

Ostávajúce dni sme sa striedavo kúpali v lúčoch slnka, chladili sa v čírej blankytne modrej vode a maškrtili šípkový džem.

CH 16CH 20CH 17CH 19

 

 

Dozrievanie

02.01.2019

Cielene a uvedomene som sa sebavychovávala a chcela uspieť. Žiadnu veľkú dieru do sveta som neurobila, ale ani neprepadla. Bola som „obmedzená“, z vlastnej vôle, aj myslením na „čo na to povedia ľudia?“. Ale musí to byť len na škodu? Nie. Sú všeobecné nepísané pravidlá a morálne zásady, na ktoré netreba vymýšľať zákony, a predsa fungujú. V [...]

Staronové

01.01.2019

Staronové Aby sme deti do školy neodkladali, ale posielali ich tam vzdelávať sa. Aby porazení nestúpali po hroboch víťazov. Komfortná zóna istoty nech nás nezdegeneruje. Keď ťa nikto nechváli, pochváľ sa sám. Veď dobré sa chváli samo. Nepretrpte manželstvo s kamarátmi na pive, aby sto po tom trpení ešte niekoho doma našli. Strácam čas zdanlivo „podradnými [...]

Nádcha naša každoročná

20.01.2018

Na jar a začiatkom zimy som si pridávala k strave vitamín C, celaskon v tabletkách. Ale nejako mi to nepomáhalo, vždy som bojovala s hnusnou nádchou, kašľom a zastretým hlasom. Viacročnou skúsenosťou, sebapozorovaním a správnym vyhodnotením, som prišla na to, že vitamín v takejto forme, tabletka, môj organizmus nadmieru ochladzuje. Túto jar s nádchou neprivítam. Príroda [...]

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

Ján Herák

Bývalého poslanca Heráka obžalovali zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania

23.04.2024 16:58

Ján Herák viackrát vo svojich vyjadreniach zdôraznil, že je nevinný.

zosuv svahu, klokočina, nitra

Na nitrianskom sídlisku Klokočina došlo k zosuvu svahu

23.04.2024 16:30

Podľa predbežných informácií bol zosuv spôsobený haváriou na vodovodnej prípojke alebo vodovodnom potrubí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 99707x
Priemerná čítanosť článkov: 1780x

Autor blogu

Kategórie