Založ si blog

Tri groše

Jeden vracaj rodičom, bo ťa vychovali.

Jeden požičaj deťom, aby ti na starosť vrátili.

Jeden pre svoj život si ponechaj.

 

8 (ôsma) novela Zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov.

 

§2 odst.2  Nepriaznivá sociálna situácia podľa tohto zákona je ohrozenie fyzickej osoby sociálnym vylúčením alebo obmedzenie schopnosti sa spoločensky začleniť a samostatne riešiť svoje problémy.

a) …

b) pre svoje životné návyky, spôsob života, závislosť od návykových látok alebo návykových škodlivých činností,

 

Nedávno v jednej časti jedného seriálu bolo v jednej rodine veľmi veselo. Smiechu nebolo konca-kraja. Omylom sa k nim dostal koláč „vylepšený“ veselou rastlinkou.

Mňa pri pohľade na nich zamrazilo. Vážne rozmýšľam, či tento seriál budem ďalej pozerať. Môžete namietnuť, že aj v iných filmoch sa premieta  a hovorí o probléme drog, ale nespomínam si, že by to bolo až také veselé. Asi pozerám nesprávne filmy.

Nech žije prevencia!

.

.

h) pre zotrvávanie v priestorovo segregovanej lokalite s prítomnosťou koncentrovanej a generačne reprodukovanej chudoby. (vysvetlenie v odst. 7 a 8 a súvisiaci § 28 – nízkoprahová sociálna služba pre deti a rodinu)

 

Mám známych, ktorí pracujú v školstve na východe republiky. Tretí rok majú prípravkárov práve z takejto segregovanej lokality.

Dievčatko išlo v mraze v gumákoch bez ponožiek do školy vzdialenej tri kilometre. Prišlo premrznuté na kosť, nevládalo ani plakať,  a museli ju zohrievať v teplej vode. Toto dieťa evidentne do škole prísť chcelo. Chcelo prísť tam, kde sa cíti dobre, kde sa mu venujú a má podnety. Kde bola zodpovednosť rodičov?

Kto tu je zodpovednejší, kto si chcel splniť povinnosť, aj keď pri dieťati sú takéto vyjadrenia prisilné, lebo ono ide pocitovo a intuitívne.

Na fotkách som videla aké pekné veci vymodelovali z obyčajnej plastelíny, verne a farebne nádherne.

Myslíte si, že týmto deťom by chýbal nezáujem vlastných rodičov a chudoba ich domova?

 

§8 Hovorí o dostupnosti a postupe pri zabezpečovaní sociálnej služby pre fyzickú osobu, ktorá je odkázaná na sociálnu službu, a práve výberu sociálnej služby v zariadeniach s finančnou podporou z verejných prostriedkov v zariadeniach obce alebo VÚC.

§9 odst.3 a  §110 l odst.6 – o počte prijímateľov sociálnych služieb na jedného zamestnanca a minime odborných zamestnancov podľa prílohy 1 a splnenie do 31. 12. 2015.

 

     Toto ustanovenie nevidím ružovo, hlavne smerom k obciam. V súvislosti s počtom 40 poberateľov, v novozriadenom zariadení po 1. 1. 2014, v jednej budove a nanovo definovanými službami. Do dôchodkového veku prichádzajú ľudia, ktorí v divokých rokoch privatizácie a pri zatváraní podnikov, prišli o prácu, alebo novovytvorená trieda „podnikateľov“ neplatila sociálne zabezpečenie  za svojich pracovníkov. Títo ľudia skončia s veľmi nízkymi dôchodkami alebo sociálnym dôchodkom. Tiež nie je zanedbateľný fakt zlého zdravotného stavu populácie, fyzického aj psychického. Zvládnu toto obce, na ktoré prešli domovy dôchodcov, po novom zariadenie pre seniorov. Isteže povinnosť prispievať majú deti, ale budú to schopné, aby sami neupadli do chudoby?

 

Mám priateľku, ktorá odišla opatrovať do Rakúska. Po pol roku sa vrátila, lebo jej chýbala rodina a radšej sa uskromnili. Následne na to sa zhoršil zdravotný stav jej otca, tak sa o neho začala starať. Nič od neho nepýtala, brala to ako svoju povinnosť. Trvalo to pol roka. Priateľka sa vyčerpala fyzicky, psychicky aj finančne. Otca musela dať do domova a ona opäť odišla do Rakúska opatrovať slobodnú 91 ročnú pani, ešte stále mobilnú. Priateľka je, ako my starší hovoríme, ako „vytrasená Detva“. Pre mladších: to boli kedysi strašne dávno lacné cigarety. A v tom Rakúsku to tiež nie je to, čo bývalo. Pre ňu jediné plus sú prídavky na dieťa, ktoré sú tam lepšie. Dôchodok by dostala, po odpracovaní 10 rokov.

§22  Hovorí o možnom poskytovaní zdravotníckej starostlivosti v rozsahu ošetrovateľskej starostlivosti. Výber úkonov má ustanoviť všeobecne záväzný predpis, ktorý vydá MZ SR po dohode s ministerstvom.

 

     S ktorým ministerstvom, so sebou samým, MPSVaR? Chýba určenie termínu ukončenia dohadovania a uvedenia do praxe.

 

§35 odst.4  Zariadenia pre seniorov, už nie domov dôchodcov – v novozriadenom zariadení po 1. 1. 2014 môže byť poskytovaná služba najviac pre 40 prijímateľov v jednej budove tohto zariadenia.

 

     Neviem, ako sa prišlo k tomuto číslu, nie je pri ňom žiadny odkaz, a aký má význam bez priestorového vymedzenia. Tá budova so 40 poberateľmi sociálnej služby má mať koľko m2?

Problematika štandardov ubytovania v hoteloch a penziónoch je u nás usmernená Vyhláškou MH SR č. 277 z 26. júna 2008, ktorou sa ustanovujú klasifikačné znaky na ubytovacie zariadenia pri ich zaraďovaní do kategórií a tried.

Ostáva mi len zákon Ministerstva životného prostredia č. 532/2002 o všeobecných požiadavkách na stavby a bližšie § 52 zdravotnícke zariadenia a zariadenia sociálnych služieb, odst. 7  – vybavenie pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu v súlade s ich potrebami.

O priestoroch sa tam hovorí, ale v súvislosti s hotelmi a penziónmi.

Chýbajú mi tam, v zákone o sociálnych službách, aj štandardy na vybavenie izieb, izby pre jedného, pre dvoch, pre troch a maximum. Mohlo byť uvedené prinajmenšom ako odporúčanie v prílohe.

Presne, čo sa človeku musí nechať, čo sa mu nesmie zobrať, hovorí exekučný poriadok v § 115. Napr. posteľ pre každého člena rodiny, stôl, stoličky podľa počtu členov rodiny.

 

V zariadeniach sociálnych služieb, financovaných z verejných peňazí, hotel nehrozí, ale štandard by sa mal stanoviť.

 

Mám pocit akoby sa tento zákon vyžíval sám v sebe. Taký samojed.

 

 

Dozrievanie

02.01.2019

Cielene a uvedomene som sa sebavychovávala a chcela uspieť. Žiadnu veľkú dieru do sveta som neurobila, ale ani neprepadla. Bola som „obmedzená“, z vlastnej vôle, aj myslením na „čo na to povedia ľudia?“. Ale musí to byť len na škodu? Nie. Sú všeobecné nepísané pravidlá a morálne zásady, na ktoré netreba vymýšľať zákony, a predsa fungujú. V [...]

Staronové

01.01.2019

Staronové Aby sme deti do školy neodkladali, ale posielali ich tam vzdelávať sa. Aby porazení nestúpali po hroboch víťazov. Komfortná zóna istoty nech nás nezdegeneruje. Keď ťa nikto nechváli, pochváľ sa sám. Veď dobré sa chváli samo. Nepretrpte manželstvo s kamarátmi na pive, aby sto po tom trpení ešte niekoho doma našli. Strácam čas zdanlivo „podradnými [...]

Nádcha naša každoročná

20.01.2018

Na jar a začiatkom zimy som si pridávala k strave vitamín C, celaskon v tabletkách. Ale nejako mi to nepomáhalo, vždy som bojovala s hnusnou nádchou, kašľom a zastretým hlasom. Viacročnou skúsenosťou, sebapozorovaním a správnym vyhodnotením, som prišla na to, že vitamín v takejto forme, tabletka, môj organizmus nadmieru ochladzuje. Túto jar s nádchou neprivítam. Príroda [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 99714x
Priemerná čítanosť článkov: 1781x

Autor blogu

Kategórie